Tekijä: admin

Ajankohtaista www-sivuista

Tarpeellinen hyppy tutusta ja turvallisesta Adoben Muse-ohjelmasta WordPressin käyttäjäksi nettisivujen luomisessa on antanut paljon uusia mahdollisuuksia ja myös vaatinut uusien työtapojen oppimista. Ikuisena Mac- ja Adoben koneen/ohjelmistojen käyttäjänä on ollut aluksi hämmentävää ja myös palkitsevaa nähdä miten monella eritavalla asioita voidaan rakentaa eikä oma näkemys ole välttämättä ainoa oikea tie.

Syksyä kohti mennään ja maa jäätyy joten on aika keskittyä toimistotöihin Jardiinan kesätöiden jälkeen. Myös viherseinät ovat ajankohtaisia nyt! Alla yhden Jardiinan toteuttaman viherseinän tarina!

Historiaa…

Vuosi sitten olin mukana tekemässä metsästysseuran kirjaa erätarinoiden muodossa. Metsästys ei ole oma lajini, mutta huomasin uppoutuneeni täysillä tuohon itselle todella vieraaseen miesten maailmaan. Väittäisin jopa käyneen niin, että piirun verran ymmärrän jopa enemmän tuota ihmeellista erästyslajia ja siihen liittyvää miehistä sosilaalista elämää.

Tämä talvi on ollut myös historiaa tulvillaan. Iisalmen Seudun Yrittäjänaisten
70-vuotishistoriikki on jo painossa ja lisää mielenkiintoista historian havinaa on työn alla myös www-sivujen muodossa. Itselleni historia on aina ollut lähellä sydäntä, siksi koenkin jokaisen projektin tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi matkaksi mihinpä kulloinkin.

Vuosien varrella olen saanut myös ollan mukana Sirkka Heiskanen-Mäkelän monissa eri tarinoissa ja oppinut niistä paljon myös yläsavolaista aluehistoriaa monen kunnan alueelta.

Historia on vahvasti läsnä myös Advertiina/Jardiinan toimiston paikalla. Yläkatu 12 on virallinen osoitteemme, mutta Alakatu 15 otettiin käyttöön 1988 työpaikkani muuttaessa entiseen maapohjaiseen autotalliimme ja siten ohjataan työasioinnit suoraan toimistolle Alakadulta.

Asumme samalla tontilla ja paikan nimi on kodikkaasti Kotirinne. Rinne kuvastanee melko jyrkkää rinnetonttia mihin aikoinaan 1989 muuttaessamme ihastuimme – no, aluksi ainakin minä. Tästä paikasta on tullut kuitenkin koti niin meidän viisihenkiselle perheelle ja nyt jo myös kolmannelle koirallemme Fredille – joka tällä kertaa sai nimensä Freddie Mercuryn ja kennelnimen Mäkiharjun Fisherman´s Friend mukaan.

Advertiina on myös Jardiina

Koska olen onnellinen sarjayrittäjä seuraan aamuisin säätiedotuksia ja teen mahdollisuuksien mukaan päiväohjelman sen mukaan. Sulan maan aikana Jardiinan pihatyöt suunnitteluineen mahdollistavat nopeat muutokset kalenteriin ja välillä voi poistua ”ulkohommiin” koneen ääreltä. Se onkin parasta lääkettä luovuudelle ja tehoisku urautumista vastaan. Sadepäivinä taas mieli vetää luontaisesti sisätiloihin ja toteuttamaan jo ideoidut suunnitelmat valmiiksi materiaaleiksi. Luovuus ruokkii siis molemmin puolin!

Advertiina ja Jardiina toteuttavat yriryksille graafisen ilmeen lisäksi myös: piha-alueiden suunnittelut ja toteutukset, kausi-istutukset, vihersisustamisen, viherseinät. UUTTA NYT sesongin mukaan valmistetut käsin tehdyt ja kierrätettävät ulkosomisteet Alakadulta ja Facen verkkokaupassa.

Advertiina 25 vuotta

10.4.1996 on kirjattu Advertiina perustetuksi.
Vilkuilin olkani yli tunnelmia ja lopulta päädyin kuittamaan vuodet näillä viisaampien ihmisten mietteillä.

Kun työ on nautinto, elämä on ilo. Kun työ on velvollisuus, elämä on orjuutta. – Maxim Gorki

Ei tylsää ole kova työ vaan pinnallinen. – Edith Hamilton

Erehtyminen on inhimillistä, mutta asioiden perinpohjaiseen sotkemiseen tarvitaan tietokone. 

– Paul Ehrlich

Ellei viime hetkiä olisi, mitään ei tulisi tehdyksi.

Tuskin työnteko on koskaan ketään tappanut, mutta miksi ottaa riskiä?

Tiimityö on sitä, että kaikki tekevät niin kuin minä haluan.

Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Pitäisi olla tikka, saisi elatuksensa takomalla päätä puuhun.

Omakuva Advertiinan 1. esitteestä vuodelta 1996. Piirtäjä Tuukka Tikkanen.

”Amisura jatkuu yhteistyönä ja koulutuksissa” / Sakumaista blogi

Käyttäjän Tiina Tikkanen kuva

Oma ”amisurani” alkoi jo kuusitoistavuotiaana vuonna 1978 muuttaessani Lapinlahdelta Jyväskylään Keski-Suomen Keskusammattikouluun (kutsuttiin Kakolaksi) opiskelemaan kuvanvalmistajaksi. Keskiarvo olisi riittänyt ja paikka lukioon olisi ollut varmistettu, mutta edesmenneen opinto-ohjaajaisäni kannustavin neuvoin valitsin kuitenkin amiskan.

Alan valintaan vaikuttivat myös hänen opit: varma työllisyys ja hyvä palkkataso. Kirjapainoala eli tuolloin kulta-aikaa ja Suomen vanhin ammattiliitto Kirjaltajat olivat pitäneet huolen – jälkeenpäin ajatellen liiankin hyvistä – eduista.

Mikkelissä kulttuurikisojen lavalla

Keski-Suomen Keskusammattikoulu oli tuolloin sisäoppilaitos, joka tarjosi koulutuksen, asumisen ja ruokailut 24/7. Asuntolassa oli monenlaisia harrasteita, joihin osallistuimme kämppisteni kanssa alusta saakka innokkaasti.

Teatteriryhmään lähdin mukaan huonekaverini kanssa. Harrastimme yhdessä myös juoksemista, elokuvia – ja myös melko paljon poikien vahtimista. Ohjaajajanamme oli Jyväskylän kaupunginteatterin ohjaaja, jolla oli ilmiömäinen kyky saada koko porukka innostumaan teatterista. Meillä oli myös koko kouluajan maksuton kausilippu Jyväskylän kaupunginteatterin näytöksiin, ja niistä jäikin mieleen muutamia mieleenpainuvia näytöksiä; Till – veijarimusikaalin muistan edelleen. Jo ensimmäisellä kerralla harkoissa oli selvää, että harjoittelun tavoite on huhtikuiset SAKUn kisat keväällä, vuoden odotetuin tapahtuma. Oma roolini ”blondikana” ei ollut kummoinen, mutta taidettiin tulla sinä vuonna hopealle Mikkelissä. 

Yrittäjälle koulutus on elintärkeää

Sittemmin ammattikoulutus ja Ylä-Savon ammattiopisto on tullut minulle tutuksi vuosien varrella monesta eri kulmasta. Mainostoimisto Advertiinan perustin vuonna 1996, 18 vuoden kirjapainotyön ja monien eri tutkintojen kautta. Ensimmäinen koulutukseni yrittäjänä YSAO:lla oli yrittäjän erikoisammattitutkinto.Nuo opit kulkevat edelleen mukanani jopa ihan päivittäisessä työssä.

Koulutuksia on sen jälkeen karttunut vuosittain ja säännöllisesti: kielikoulutusta, ammatin päivitystä, esiintymistä, YOM-koulutuksia jne… Viimeisimpänä pari viikkoa sitten oli Iisalmen Seudun Yrittäjänaisten, OP Pohjolan ja YSAO:n järjestämä liukkaan kelin ajokurssi – oli muuten tarpeellinen!

Yksinyrittäjälle jatkuva koulutus on elintärkeää sekä osaamisen että verkostoitumisen takia. Tärkeintä kuitenkin on pysyä innostuneena koko ajan. Erilaiset koulutukset antavat siihen hyvän mahdollisuuden.

Mahtavia kisoja Iisalmeen

Listattuani nyt kaikki YSAO:n kanssa jo toteutuneet ja tulevat projektit huomasinkin niitä olevan säännöllisesti ja monelta kantilta: markkinointimateriaalien alihankinnat, SAKUstars-jyrytys 2021, mentoripankissa mukana olo (vuosittain opiskelijoita), yrittäjäedustajana kolmikanta-arvioinneissa, omat koulutukset, vuonna 2011 perustetun toisen yritykseni Pihasuunnittelu Jardiinan kautta kausi-istutukset ja Hingunniemen uuden piha-alueen suunnittelu.

Lopuksi toivotan kotikaupunkiini Iisalmeen mahtavia SAKUstars-kisoja, suurta osallistujamäärää (etämahdollisuudet huomioon ottaen) ja ennen kaikkea nuorille monipuolista ja loistavaa tulevaisuutta!

Kirjasimen koko

”KENELLE NÄITÄ TEHDÄÄN?”

Olipa hyvä ja ajankohtainen kysymys! Tuli eteen joulun lehti-ilmoitusten yhteydessä. Koska painetun lehden palstamillit ovat asiakkaalle kalliita, on houkutus mahduttaa kaikki mahdollinen samaan tilaan ymmärrettävää. Tämä aiheellinen kysymys tuli pohdintaan kun kirjasimen kokoja muokattiin.

Fontin pieni koko ja hankala luettavuus on sähköisissä julkaisuissa. Ohut ja vaalea kirjain on tyylikkään näköinen, mutta jos viesti jää sen takia lukematta lienee koko työ turhaa? Oman ikänäön hiipiessä vääjäämättä arkeen ja lasien vahvuuksien kasvaessa vuosi vuodelta alkaa harmin ymmärtää.

SIISPÄ TEHDÄÄN NÄKYVÄÄ JA TARPEEKSI ISOIN KIRJASIMIN LUETTAVAA VIESTINTÄÄ!

Voihan korona

Ympäristö hiljenee ja sovitut työt peruuntuvat tai siirtyvät.
Tuttua, sillä vastaava tilanne oli lokakuussa 2008 edellisen laman
hyökyessä sisään. Reilun viikon aikana lähes kaikki työt siirtyivät tai poistuivat kokonaan.

Nyt melkein 24 vuotta yrittäjänä töitä tehneenä uskon vakaasti parempien aikojen taas koittavan. On myös hyvä aika tsempata itseään kehittämään vaikkapa omien sivujen sisältöä. Kiireen keskellä jäävät omat kehitystyöt tekemättä ja kun työtahti hiljenee, ei tahdo senkään vertaa saada tehtyä omia projekteja.

Mutta – onneksi koulutuksissa ja uuden pohtimisessa on aina voimaa!

Silloin 2008-2010 opiskelin puutarhuriksi pitkään muhineen haaveeni
mukaisesti. Aluksi puutarhurin opintojen piti olla vain tiedon lisäpankki oman pihan hoitoon, mutta…
Opiskelun aikana lähdin mukaan mahtavaan Futuuri-hankkeeseen, jonka
avustuksella järjestimme Iisalmeen muutaman yrityksen TULEVAISUUSVIIKONLOPUN.
Oppaaksemme saimme pään räjäyttävälle matkalle Turun Yliopiston
Tulevaisuustutkimuslaitoksen silloisen tutkijan Olli Hietasen.  Siitä viikonlopusta alkoi Jardiinan taival – joka jatkuu edelleen Advertiinan rinnalla.

Nyt ollaan molempien yritysteni kanssa mukana Kuopion Muotoiluakatemian järjestämässä FOB-koulutuksessa… ja pahoin pelkään jotain tämänkin matkan tuovan tullessaan.

Antaa koronan jyllätä.
Me porskutamme eteenpäin ja jos aina ei jakseta, niin ulkoillaan tai
tehdään välillä käsitöitä kevättä ja pihatöitä odotellessa. Vielä se paistaa aurinkokin täydeltä taivaalta.

Toimistokoira Nori hoitaa mallikkaasti myös pt tehtävät.